A happy way out in life-coaching

Je onderbewuste bepaalt 95% van je denken. Logisch dat als je met 5% van je bewuste een inzicht hebt dat het onderbewuste toch nog het pleidooi wint. Je leven verandert misschien kortstondig maar echt blijvende, vervullende verandering blijft uit…

Waar ik zelf als coach tegenaan liep, was dat de coachee vaak na een aantal gesprekken wel doorhad wat er aan de hand was. Maar stappen in de diepte bleven uiteindelijk uit. Of als de coachee wél stappen zette, viel hij of zij toch vrij snel terug in oude patronen. Terwijl hij of zij precies wist wat er aan de hand was. Ik kwam erachter dat er blijkbaar iets in mensen is dat niet volledig mee verandert, ook al heeft iemand bewust een bepaald inzicht over zichzelf.
Door me te gaan verdiepen in het onderbewuste kwam ik erachter dat in dat onderbewuste programma’s aanwezig zijn die als het ware oude plaatjes afdraaien. Op een computer kan je nieuwe programma’s zetten maar als de oude nog draaien… Het is dus de kunst om de nieuwe inzichten en nieuwe koers die mensen willen gaan varen als een programma in het onderbewuste op te slaan. Pas dan krijg je als persoon de mogelijkheid om te kiezen met meer dan 5% van jezelf. Pak ik mijn oude plaatje of kies ik voor nieuwe muziek?
Het is in eerste instantie essentieel dat je het doorhebt als weer zo’n oud programma je leven bepaalt. Als er weer een oude gewoonte opduikt die je ondermijnt, zeg je tegen jezelf: ‘Nee, dit doe ik niet meer, ik pak het nu anders aan en doe dit.’ Zo’n oud programma is een automatisme geworden. Je past je acties er als vanzelfsprekend op aan. Wist je dat het 17 keer meer moeite kost om zo’n oud programma om te buigen naar een nieuw of om af te leren wat je leerde dan als je een programma voor het eerst leert? Eigenlijk is het best mind-blowing. Weet ook dat het absoluut mogelijk is om het onderbewuste op een heel natuurlijke manier te leren kennen zodat het een compagnon wordt in plaats van een saboteur.
Een cliënt van me zat al maanden thuis met een burn-out. Toen ze bij mij kwam, liep ze al enige tijd in een moeizaam lopend re-integratie traject. In onze gesprekken kwamen we erachter dat de achterliggende oorzaak van de burn-out lag in het onder andere geen nee kunnen zeggen, extreem perfectionisme en goedkeuring willen krijgen van haar ouders. Het werk dat ze deed, sloot ook meer aan bij het verwachtingspatroon waarvan ze wist dat haar vader het zou goedkeuren. Het maakte haar al lange tijd niet meer blij. Ze wist al jaren dat ze een andere koers diende te varen, maar haar onderbewuste programmering stond het haar niet toe, werd duidelijk. Toen ze inzicht kreeg in het mechanisme van haar blokkade en haar script letterlijk begon te herschrijven, uit te spreken en te beluisteren, ging er een wereld voor haar open. De energie keerde terug in haar lichaam. Ze creëerde binnen een maand een volledig nieuwe functie, waarin ze haar creativiteit kwijt kon, ze veel gelukkiger was en haar energie goed kon behouden. Verandering kan snel en ‘profound’! Ben je er klaar voor?